Обележавање Дана особа са Дауновим синдромом

Као и сваке године, 21. марта обележавамо Дан особа са Дауновим синдромом. Данас су нас посетили ученици Медицинске школе и за наше кориснике одржали представу „Три прасета“, а затим су сви заједно учествовали у креативној радионици. За то време, група наших корисника, у пратњи запослених, отпутовала је у Крагујевац по позиву од стране Удружења особа са Дауновим синдромом.
На овај дан желимо, пре свега, да истакнемо важност заштите и поштовање основних људских права особа са Дуновим синдромом, унапређење њиховог положаја у друштву, као и борбу против предрасуда и дискриминације.
Особе са Дауновим синдромом су изузетно емпатичне, срдачне, топле и насмејане. Имају велику потребу да изразе љубав, поделе загрљај и остваре контакт. Они су особе са „вишком љубави“ и зато им увек треба узвратити истом емоцијом. Поштовањем њихове различитости, пружањем подршке и помоћи можемо им бити подстицајно окружење у коме могу остварити што квалитетнији и срећнији живот.

Повезани чланци

Центар за пружање услуга социјалне заштите „Зрачак“ започео је рад са корисницима у септембру 2013. године, као Установа за дневни боравак деце, младих и одраслих са сметњама у развоју. Центар данас пружа четири лиценциране услуге социјалне заштите: Дневни боравак, Лични пратилац детета, Персонална асистенција и Помоћ у кући.